Mavi » Yazarlar » Bülent Velioğlu »  Salıncakta iki kişi

Salıncakta iki kişi

Salıncakta iki kişi

Amerikalı oyun ve senaryo yazarı William Gibson'ın (1914-2008) 1958 yılında yazdığı, 1959'da Amerika'da "yılın en iyi oyunu" ödülünü alan, iki kez sinemaya uyarlanan, dünyada en çok sahnelenenlerden biri olan tiyatro oyunu.

1958 yılında yazılan oyun, "büyük umutların/dayanılmaz hayal kırıklıklarının kenti" NewYork'ta geçiyor. Oyunda, taşradan NewYork'a gelen ve mutsuz bir evlilikten sonra karısından ayrılmış bir avukatla, yaşamını terzilik ve dansçılık yaparak sürdüren, fırtınalı duygusal yaşamı olan bir genç kadının yaşadıkları sıra dışı ilişki sergileniyor.

Düşüncelerini, duygularını ve yaşamlarını kontrol edemeyen, benliklerini kendilerine kanıtlama çabasında olan iki kişi...

Yaşamlarını sıfırlamak ve belki de birlikte yeniden kurmak isteyen, yıllar sonra ilk kez kendi isteklerini, kendi kararlarını, kendi seçimlerini yapabilmek için çaba harcayan iki kişi...

Yaşam salıncağının gel-gitleri arasında birlikte yollarını bulmaya çalışan iki kişi...

Oyun, tiyatronun "gerçekçi" oyunlarından...

Yazarın karakter tahlillerinde felsefî, sosyal, ekonomik dokunuşları olan derinlemesine dalışları var.

Edebiyatın her türünde en çok işlenen konu olan kadın-erkek ilişkilerine bakarken aslında, "insan gerçekte ne ister, yaşamında neyi arar?" sorgulaması yapılıyor.

Önde sunulan olaylar örgüsünün arka planında, Amerikan sisteminden yola çıkılarak kapitalizmin sorgulaması seyirciye sunuluyor.

Oyunda "kadın"ı Sultan Yıldırım, "erkek"i de Haluk Velioğlu canlandırıyor. Oyunu yöneten de Bülent Velioğlu.

Tüm sanatseverlere iyi seyirler...

 

Yazar Hakkında

Bülent Velioğlu

Bülent Velioğlu