Mavi » Yazarlar » Mehmet Şimşek »  Düzce kitabını bekliyor...

Düzce kitabını bekliyor...

Düzce kitabını bekliyor...

MAVİ Haziran sayısında ana akım medyada Düzce ile ilgili yapılan haberlerden özensizlik örnekleri sunmuş ve yazının sonunu "Sahi ben de neler yazıyorum" demiş ve yazıyı şöyle bağlamıştım: 
"Adeta dantel zerafetiyle işlenmiş tarihi Düzce Saat Kulesi ve Zincirlikuyu çeşmesine sahip çıkamamış bir Düzce'den bahsediyoruz. Kendi değerlerine sahip çıkamamış bir kente, tabiri hoş görün lütfen, "el ne kadar özen gösterir" diye sormadan edemiyorum". 
Yazı yayına girdikten sonra aklıma takıldı. 
Yanılıyorsam beni düzeltin lütfen; Düzce'nin tarihinin yazılacağı ile ilgili birkaç yıl öncesine kadar yoğun bir gündem vardı. Bu çalışma tamamlandı mı acaba? Elbette bu alanda irili ufaklı çalışmaları yok sayamayız. Ancak çoğunun amatör heyecanıyla kaleme alındığını da söylemek yanlış olmaz. Geçen gün sevgili dost Nejat Özsoy'la telefon görüşmesi yaparken söz döndü dolaştı bu meseleye geldi. Bu konuda ciddi bir çalışmanın, bir dönem Düzce Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Zeynel Özlü tarafından yapıldığını ve yayınlandığını söyleyen Özsoy, Düzce’de pek gündem olmayan bu çalışmayı yapan Zeynel Bey’den övgüyle bahsetti. 
Düzce basınının ve akademik çevrelerin gündeminde olan Düzce’nin tarihinin yazılması konusunda yetkin bir çalışmanın çok önce başladığını fakat halen kitap olarak basılmadığını söyleyen Özsoy, araştırmaya imza atan marka ismi söyleyince birden hatırlayıverdim:
- Prof. Dr. Enver Konukçu...
Nejad Bey bununla da yetinmeyerek Düzce yerel basınında konuyla ilgili çıkan haberlerin linklerini gönderme nezaketinde bulundu. 
Adım adım Düzce tarihiyle ilgili çalışmanın kilometre taşlarına bir göz atalım şimdi. 

ERMEMİŞ 6 YIL ÖNCE ADRESİ GÖSTERMİŞ

Hikâyemiz bundan 6 yıl önce başlamış…
Düzce'de haftalık olarak çıkan saygın yayın organlarından Burası Düzce Gazetesi’ne 6 yıl önce konuşan (4 Ekim 2013) değerli bilim adamı Dr. Faruk Ermemiş, önce teşhisi koyuyor: 
"Düzce'nin tarihi ile ilgili düzgün bir tarihimiz yok. Düzce'nin tarihinde dünden bugüne büyük bir tarih boşluğumuz var. Biz diyoruz ki Düzce’nin tarihini ehil olan insanlar ele alsınlar. Kulaktan dolma bilgilerle tarih yazılmaz". 
Teşhisle yetinmeyen Faruk Bey, 'ehil ismi'  şöyle açıklıyor: 
"Düzce İpek Yolu üzerinde olduğundan buradan geçen birçok araştırmacı anılarını yazmış. Evliya Çelebi’nin bile var. Bu işi bilen, bu işle uğraşan Düzceli hemşehrilerimiz var. Bunların başında Prof. Dr. Enver Konukçu geliyor. Sayın Konukçu Düzce’nin ekmeğiyle suyu ile büyümüş, Düzce’yi seven bir insandır”.
Ermemiş hocanın bu sözleri çok kuşatıcıdır; zira biz Konukçu için henüz lise yıllarında boş zamanlarda antik şehir Konuralp'e gidip incelemelerde bulunduğu için kendisine okul arkadaşları tarafından "Heredot" lakabının takıldığını, özgeçmişiyle ilgili bir yazıdan okuyoruz...

"DÜZCE TARİHİ YAZMAK HAYALİMDİ"

Ermemiş’in bu sözleri yankı bulmakta gecikmemiş.
Düzce'nin tarihinin yazılması için oluşturulan akademik komisyonun daveti üzerine şehre gelen Prof. Dr. Enver Konukçu görevi seve seve kabul ettikten sonra şöyle konuşuyor:
- Düzce tarihini yazmak hayalimdi...
Çalışmalar hızlanıyor...
Konukçu Hoca bu sözlerden 1 sene sonra (3 Haziran 2014)  Düzce'nin tarihinin yazılması için, Düzce Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Genç başkanlığında oluşturulan komisyonun çalışmalarına katılmak yine Düzce’de. 
Düzce bürokrasisine ziyaret valilikle başlıyor ve bir dizi görüşmelerde bulunuyor.  

“İKİ CİLDE BİLE SIĞMAYACAK BİR ESER”

2 sene sonra…
Takvimler 1 Eylül 2016’yı gösteriyor. 
Konukçu hocamız Düzce’de…
Hocayı karşılayanlar arasında bulunan Düzce Belediye Başkan Vekili Selahattin Sert, Düzce’nin tarihinin yazılması ve araştırılmasını duyduğunda heyecanlandığını belirterek, Başkan Mehmet Keleş’in her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduğunu hatırlatıyor.
Gelişmeler güzel… 
Aynı günün akşamı Öncü TV’de yayınlanan Erol Tayhan’la Manşet programına konuk olan Prof. Konukçu, Düzce’nin tarihinin iki cilde bile sığmayacak derecede geniş olduğunun altını çizerek, “Düzce güzel bir eserle taçlanacak. Gelecek nesil dünü ve bugünü geleceğe taşıyacak" diye konuşuyor. 
Kitabı bekleyenler için heyecanı doruğa çıkaran sözler bunlar...

VALİ DAĞLI: KİTABI TÜRK TARİH KURUMU BASACAK

1 sene sonra 
Tarih 22 Aralık 2017…
Düzce Üniversitesi’nden bir vefa örneği…
Prof. Dr. Enver Konukçu’ya ‘Saygı Günü’ düzenleniyor. 
35 bin kitabını Düzce Üniversitesi’ne bağışlayan Enver Hoca davete seve seve iştirak ediyor. 
Protokolde kimler yok ki…
Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, davetli konuklar, öğretim elemanları ve öğrenciler…
‘Düzce Tarihi’ adlı iki bin sayfalık kitabın Türk Tarih Kurumu tarafından basılacağını söyleyen Vali Zülkif Dağlı, kitabın basım ve dağıtımında valilik olarak her türlü desteği vereceklerini söylüyor.  

YIL 2019... NE GELEN VAR NE GİDEN?

2017'den bugüne geldiğimizde aradan 2 sene geçti. 
Enver Hoca'nın belki de çoktan bitirdiği çalışmasından herhangi bir haber çıkmadı. 
Düzce kamuoyu, entelektüel çevreler, akademisyenler ve meraklıları hasretle bu kitabı bekliyor. 
Gözümüz Türk Tarih Kurumu'nda...
Kulağımız Düzce Valiliği'nde...
Son söz: 
Yazının başlığına bir kez daha bakar mısınız lütfen...

Yazar Hakkında

Mehmet Şimşek

Mehmet Şimşek